Tegelpannan

Äntligen kan jag visa mitt senaste projekt. Här har ni det, min tegelpanna (även kallad nockpanna) som jag gjort om till en ljushållare. Tegelpannan fick jag av mamma och pappa när de tömde mitt barndomshem efter att det hade sålts. Den hittade pappa på vinden (om jag inte minns fel) när de hade köpt huset i början av 80-talet. Å där fick den snällt ligga kvar med sina två syskon, som mamma och pappa nu har hand om ;)

Det som gjorde att jag absolut ville ha den var den text som finns på, Torö Tegelbruk. Väldigt passande då vi vid det tillfället visste att vi skulle bli bofasta på just ön Torö. Efter att jag hade fått tegelpannan så kollade jag upp Torö Tegelbruk som idag inte längre finns. Men har funnits på en del av Torö som heter Sågsten.
Detta hittade jag om tegelbruket:

"På den stora planen ovanför småbåtshamnen vid Sågsten låg förr ett stort tegelbruk. Här har tegel tillverkning ägt rum under två perioder. Platsen var väl vald dels p g a den goda tillgången på lera i trakten och dels p g a utmärkta hamnförhållanden. Att ha tillgång till en god hamn var mycket viktigt då praktiskt taget allt tegel utskeppades med båt på den tiden. År 1861 utpekades "Sågstenshamn" som en lämplig uthamn till Stockholm, valet föll dock sedermera på Nynäshamn. Tillverkningen av huvudsakligen mursten kom igång vid Sågsten någon gång före år 1815. År 1854 levererades bruket 71.200 tegelstenar till Stockholm och 1885 hela 102.800 stycken. Den kungliga huvudstaden var under senare delen av 1800-talet uppe i en omfattande uppbyggnadsfas varvid behovet av murtegel var mycket stort. En viktig anledning till att tegelbruket kunde hållas igång och drivas vidare i mitten av 1800-talet var uppförandet av den stora herrgårdsbyggnaden vid Herrhamra. Denna byggdes helt och hållet av tegel från Sågsten. Byggnaden stod klar 1855. Tillverkningen vid detta första tegelbruk upphörde 1889.

År 1913 återupptogs tegeltillverkningen vid Sågsten och 1915 bildades AB Torö Taktegel. Den stora tegelbruksbyggnaden, som var ca 80 m lång, ca 20 m bred och ca 15 m hög, uppfördes åren 1913-1914. Även om huvudprodukten var taktegel producerades också murtegel och tegelrör. Bruket sysselsatte ett 60-tal personer som mest. På Torö såväl som på många andra håll finns än i dag tak belagda med tegel från Sågstensfabriken. Tegeltillverkningen under denna andra period varade i endast något tiotal år."


Så med andra ord, det är en gammal tegelpannan som vi har här hemma :)
Nog med historienlektionen, nu ska jag visa vad jag har pysslat med ;)
Tyvärr har jag ingen bild på hur den ser ut ursprungligen då projektet påbörjades några år innan bloggen fanns.


Så här såg tegelpannan ut när projektet återupptogs. Jag valde att måla tegelpannan antikvit och gjorde sen den upphöjda texten svart. Dock hade halva texten slipats ner under tidens gång så jag har fått frihanda lite.
Men tycker att det blev helt ok.


Tegelpannan stående.


Tegelpannan från sidan.


Tegelpannan bakifrån.


Ljushållare som jag beställde från Panduro. Sett från sidan.


En annan vinkel på ljushållaren.


Till tegelpannan så ville jag använda en glaskupa som jag ursprungligen köpte till vår kökslampa (smideslampa med ljushållare för vanliga ljus). Denna är min "reservkupa". Köpte från ett företag som kallar sig för Högloftet Företagscentrum. Dock har de slutat sälja dessa. Men jag vet att man kan finna dessa på andra platser.


Med hjälp av sambons fina maskin så borrades det ett hål och ljushållaren hamnade på sin rätta plats. Valde medvetet att placera ljushållaren lågt då jag ville att texten inte skulle bli allt för skymd när kupan sattes dit.


Så här blev slutresultatet. Tegelpannan får nu bo i vårt badrum.


Här kommer en bild utan blixt också.

Så här har ni det, mitt senaste projekt. Ni har väntat så tålmodigt :)
Nästa projekt blir något som jag fått av min älskade svärmor. Hon vet verkligen vad jag går i gång på ;)

Ni får ha en fortsatt trevlig kväll! :)
Trackback
RSS 2.0